Sake | triass
15575
page-template-default,page,page-id-15575,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Sake

SAKE

Sake  – japoński napój alkoholowy, produkowany ze sfermentowanego ryżu
W Europie i większości krajów poza Japonią słowo sake oznacza trunek niskoprocentowy (13-17%), wytwarzany poprzez fermentację ryżu
skażonego wcześniej pleśnią Aspergillus oryzae[a].

W krajach anglosaskich sake bywa nazywana winem ryżowym, chociaż jej produkcja bardziej przypomina produkcję piwa. W Polsce spotykane jest mylne przekonanie, że sake to japońska wódka. Zdarzają się co prawda wersje sake z dodatkiem mocnego alkoholu, jednak sama sake nie jest destylatem (jak np. wódka, brandy, whisky), lecz napojem alkoholowym produkowanym bez procesu destylacji. Proces produkcyjny jest podobny do warzenia piwa z wykorzystaniem drożdży . Sake nie jest zatem ani wódką, ani winem, ani piwem. W porównaniu z winem i piwem, zawiera więcej aminokwasów i peptydów.

 

  • All
  • 1,8 l

Musisz mieć 18 lat, by móc odwiedzić tę stronę.

Potwierdź swój wiek